DUBROVNIK

„Svi oni koji traže raj na zemlji trebali bi posjetiti Dubrovnik“. George Bernard Shaw

Dubrovnik je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija na Mediteranu koja opravdano nosi ime Biser Jadrana. Svaki kamen u Dubrovniku odiše brojnim povijesnim pričama ispričanim na suvremen način. Velebne zidine, uske kamene uličice u kojima se na svakom koraku nalaze brojne povijesne znamenitosti, kulturne manifestacije i vrhunska gastronomska ponuda daju posebnu čar ovom gradu muzeju. Popnite se žičarom na brdo Srđ i uživajte u nezaboravnom pogledu. Jednostavno, Dubrovnik se riječima ne može opisati, u Dubrovnik jednostavno treba posjetiti.

Upoznajte Dubrovnik

Stari Grad Dubrovnik okružen 1940 metara dugim zidinama koje su očuvane u izvornom obliku i predstavljaju prepoznatljivi simbol, kako grada Dubrovnika tako i čitave Hrvatske. Zidine su široke od 4-6 metara, a visoke oko 25 metara. Kriju brojne povijesne priče, tvrđave, palače, ulice i krovove, a njihovu ljepotu i važnost zaštitio je i UNESCO 1979. godine. Sjevernu stranu zidina čuva kula Minčeta koja je izgrađena u 15. stoljeću, a ulaz u dubrovačku luku tvrđava Sv. Ivan. Na istočnoj strani nalazi se tvrđava Revelin, a zapadni ulaz u grad vrata od Pila, koja su nekoć imala pokretni most štitile su utvrda Bokar i tvrđava Lovrijenac. Šetnja zidinama predstavlja pravu atrakciju, a pogled na grad, okolne otoke i plavo more ostavlja bez daha svakog posjetitelja.

Stradun je glavna ulica i omiljena šetnica Dubrovčana. U srcu Grada odvijaju se brojne manifestacije, a zabavljači, umjetnici i obrtnici svakodnevno uveseljavaju posjetitelje i predočuju izgled grada u davnim vremenima. U blizini Straduna se nalaze brojne znamenitosti poput Velike Onofrijeve česme, koja je izgrađena 1400. godine, a očuvana do današnjih dana. U vrućim ljetnim danima voda s ove česme predstavlja pravo osvježenje. Na Stradunu se nalazi Orlandov stup, najstarija očuvana skulptura u gradu. Jedna od najljepših gotičko-renesansnih palača je Palača Sponza, koja je bila glavno trgovačko i poslovno središte starog Dubrovnika. Nezaobilazan je i Knežev dvor, nekoć sjedište vlade i dom kneza Dubrovačke Republike, a danas muzej Grada u kojem se može vidjeti povijest i život starih Dubrovčana.

Na mjestu nekadašnje romaničke crkve koja je uništena u velikom požaru u 18.st, izgrađena je Crkva Svetog Vlahezaštitnika grada Dubrovnika. Posjetite Dubrovnik u vrijeme najvažnijeg vjerskog praznika, Feste sv. Vlahe i  upoznajte kulturu i tradiciju ovog grada.

Top 3 plaže u Dubrovniku – Cjelodnevno opuštanje za duh i tijelo

Šljunčane plaže za obitelji s djecom, stjenovite s velikim hridima za ronioce, romantične i tihe uvale za parove… Dubrovnik obiluje prekrasnim plažama na kojima svatko može pronaći kutak za sebe i uživati u toplom suncu i čistom moru.

Najpoznatija plaža u Dubrovniku je plaža Banje. Osim u čistom moru koji oplakuje ovu šljunčanu plažu, posjetitelji mogu uživati u pogledu na stari grad Dubrovnik, veličanstvene zidine i zadivljujuću pučinu. Plaža Banje je 2007. godine proglašena jednom od najboljih plaža na svijetu. Uvijek puna, ova gradska plaža nudi brojne dodatne sadržaje. Za maksimalni užitak i opuštanje moguće je iznajmiti ležaljke i suncobrane, a pedalinama je moguće poći u avanturu do obližnjeg otoka Lokrum. Svi avanturisti mogu uživati u vodenim sportovima ili se okušati u paraglidingu, watertubeu, letu padobranom uz pomoć glisera i sličnim zanimljivostima.

Gradske zidine kriju interesantnu plažu Buža do koje se može doći prolaskom kroz mala kamena vrata. Plaža je jako atraktivna. Nalazi na stijenama zidina u koje udara plavo more. Ne preporuča se za obitelji s malom djecom zbog velike dubine, ali je idealna za avanturiste koji se žele okupati u čistom moru podno zadivljujućih zidina. Na stijenama se nalazi kafić u kojem se može potražiti hlad ili osvježiti uz sok i sladoled.

Na malom, romantičnom otoku Lokrum nalazi se kilometar duga, pješčana plaža Šunj. Zbog sitnog pijeska i laganog, plitkog ulaza u more, plaža je idealna za obitelji čija će djeca uživati u gradnji kula od pijeska. Spas od jakog podnevnog sunca može se naći u park šumi ili u obližnjim ugostiteljskim objektima, cjelodnevno opuštanje na plaži može se začiniti brojnim sportskim i zabavnim aktivnostima.

Aktivan odmor u Dubrovniku - Za ljubitelje prirode i avantura

Ljubitelji aktivnog odmora, ljepote Dubrovnik mogu doživjeti kroz brojne rekreativne sadržaje.

Avantura kajacima idealna je za sve one koji žele upoznati otok Lokrumšpilju Betu i uživati u pogledu na gradske zidine sa morske strane. Ljubitelji šetanja zasigurno će uživati u šetnji 2 km dugim zidinama, a penjači svoje vještine mogu iskazati penjući se na brdo Srđ s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad, pučinu i otoke. Ljubitelji mora mogu se okušati u ronjenju i upoznavanju dubrovačkog podmorja uz pomoć brojnih ronilačkih centara,dok će avanturisti zasigurno uživati u vodenim sportovima na brojnim plažama.

Nedaleko od Dubrovnika nalaze se Konavle koje avanturisti mogu upoznati vozeći mala ATV vozila. Na ovim prostorima moguće se okušati u jahanju i biciklizmu, a u parku Prevlaka u slobodnom penjanju.

Top 4 događaja u Dubrovniku – Manifestacije u povijesnom ambijentu


1. Dubrovačke ljetne igre – Festival koji se održava svake godine u kolovozu. Brojne kulturno-umjetničke priredbe, filmovi i izložbe obogaćuju program igara.
2. Libertas Film Festival – Održava se svakog ljeta, početkom srpnja. Na repertoaru festivala prikazuju se igrani i dokumentarni filmovi posvećeni promociji slobode iz zemalja diljem svijeta. 
3. Linđo – U Dubrovniku Folklorni ansambl Linđo u ljetnim mjesecima održava svoje nastupe svakog ponedjeljka i petka u prostorijama Lazareta s početkom u 21:30 sati. Također nastupaju u sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igara.
4. Festa sv. Vlaha – Fešta u čast zaštitnika grada, sv. Vlaha , održava se u veljači. Sv. Misa, procesija i bogat zabavni sadržaj u nastavku dana na ponos su svim Dubrovčanima.

Top 5 restorana u kojima se najbolje jede


Gastro ponuda dubrovačkih restorana šarolika je i raznovrsna. Iz brojnih restorana i konoba svakodnevno se osjeti miris mesnih i ribljih delicija. Svakako treba probati tradicionalnu dubrovačku rozatu,  puding s preljevom od karamele serviran uz šlag ili preljev od čokolade.

Neki od najpoznatijih restorana koje svakako trebate posjetiti kako biste kušali tradicionalne specijalitete su:
1. Restoran Proto
2. Restoran Nautika
3. Restoran Posat
4. Wine bar Taverna Arsenal
5. Taverna Sesame

Jeste li znali?

Tom Curise, Beyonce, Kevin Spacey i Sean Connery samo su neke od svjetski poznatih zvijezda koje su se prošetali ulicama ovoga grada i ostali zadivljeni, a dubrovačke zidine poslužile su kao idealna lokacija za brojne scene u megapopularnoj seriji „Game of Thrones“.